Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Marieberg Galleria ? Klicka här

Få ordning och reda i garderoben med japansk supermetod

Trender03/04/2019

I Netflix-serien Tidying up with Marie Kondo får vi komma närmare den japanska ordningsgurun Marie Kondo. Hon kallar sin metod för KonMari och grunden i den är enkel: behåll bara det som gör dig glad och rensa bort allt annat!

Ordning och reda på japanska

Du har väl inte missat den japanska superstjärnan Marie Kondo? Redan som 30-åring blev hon listad som en av världens 100 mest inflytelserika personer av Time Magazine – och detta tack vare sitt sinne för ordning och reda. Marie Kondo har nämligen blivit världskänd genom sina böcker som beskriver hur du på bästa sätt kan organisera och städa upp i ditt liv. Metoden, som hon kallar för KonMari, är en flerstegsraket till den perfekta garderoben där du rensar bort allt som inte gör dig glad och sedan viker och sorterar dina kläder på ett exakt och noga uttänkt sätt. Låter det flummigt? Kanske lite, men vissa påstår att metoden har förändrat deras liv.

Låt kategori och magkänsla styra

KonMari-metoden börjar alltid med en stor utrensning. Du rensar utifrån kategori, till exempel väskor, skor, jeans, skjortor och underkläder. Samla allt du har i en kategori i en hög på golvet och gör sedan klart den rensningen innan du går vidare till nästa kategori.
Men hur vet du om du ska behålla ett plagg eller inte? Det är egentligen ganska enkelt. Fråga dig själv om plagget ger dig glädje. Om det gör det ska du så klart behålla det, men annars är det dags att rensa ut det. Enligt Marie Kondo ska du respektera dina ägodelar och betrakta dem som levande ting. Och när du rensat får du inte bara slänga in allt i garderoben igen. Varje typ av plagg har en unik KonMari-vikning som är skonsam mot plagget och gör att du kan förvara dina kläder så att du får total överblick, och harmoni i själen. Är det något för dig? Bildgoogla KonMari och se om det kittlar ditt ordningssinne.

KonMari steg för steg

  1. Rensa efter kategori – och inte rum.
  2. Ger plagget dig glädje? Om inte, rensa ut det.
  3. Sortera gärna i mindre lådor. Lägg till exempel scarfs, skärp och strumpbyxor i mindre lådor för ytterligare ordning.
  4. Vik KonMari-style! Sök på Marie Kondo på Youtube för att lära dig det rätta viket.

Av Marieberg Galleria

Hitta allt för ditt ordningssinne på

Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 10-20Lördag 10-18, Söndag 11-18

Kontakt

019-764 44 90
Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 10-20Lördag 10-18, Söndag 11-18

Kontakt

019-22 31 50

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider

Måndag-fredag 10-20
Lördag 10-18, Söndag 11-18

Phone : +46 19 20 67 90
> Kontakta oss

Top