Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Marieberg Galleria ? Klicka här

Lilla bubbelskolan: Skåla in det nya året på bästa sätt

Trender27/12/2017

Rätt temperatur, tilltugg och glas att servera i. Det finns mycket att tänka på när du ska servera bubbel på tolvslaget. Här är våra bästa tips för hur du bjuder på och avnjuter champagne och andra mousserande viner. Skål!

 • Vilket bubbel? Har du koll på crémant, prosecco, sekt, cava och champagne? Det här är de vanligaste mousserande – bubblande – vinerna som finns på Systembolaget. Champagne är från det franska distriktet med samma namn. Cava är den spanska motsvarigheten, prosecco den italienska, crémant den franska utanför Champagne och sekt är tyskt. Det finns gott bubbel av högsta kvalitet från alla platser, så välj sort utifrån dina smakpreferenser. 
   
 • Prisklass. Riktig champagne kan kosta hur mycket som helst och sällan under 300 kronor. Är du på jakt efter billigare alternativ utan att förlora i smak finns det gott om prisvärda alternativ bland de andra sorterna.
   
 • Att skåla med – eller till mat? Faktum är att ett kraftfullt mousserande vin är riktigt gott att servera till mat, och gärna krämiga, smöriga och salta rätter där syran i drycken kommer helt till sin rätt. Lättare mousserande viner med fruktiga aromer passar bra att skåla med. 
   
 • Rätt glas. Är du en sann konnässör och mån om att det blir rätt serverar du bubblet i höga, tulpanformade glas, alltså glas med en lätt kupa. Kupan gör att aromerna utvecklas bäst och att bubblorna bevaras längst. Men långsmala champagneflutes och breda coupéglas är både festligt och elegant på festen.
   
 • Temperatur. Servera champagnen väl kyld, mellan åtta till tio grader.
   
 • Mängd. Fyll inte upp hela glaset, utan stanna vid två tredjedelar. Champagne ska inte skumma över.
   
 • Bäst går först. Spara inte de dyraste bubblorna till tolvslaget, ta dem i början av kvällen istället – när du och dina gäster kan njuta av dem till fullo.
   
 • Dosage. Hör du någon slänga sig med begreppet dosage? Kortfattat är det andelen socker i champagnen. Ju högre dosage, desto sötare dryck. På flaskan hittar du det utmärkt med begreppen som går från doux till ultra-sec, där ultra-sec är den torraste och doux den absolut sötaste champagnen.
   
 • Metod. För att få heta Champagne måste vinet ha framställts i distriktet Champagne i Frankrike och tillverkats enligt champagnemetoden – det vill säga att den andra jäsningen sker på flaska. Även cava och crémant tillverkas enligt champagnemetoden, men inte sekt och prosecco, där den andra jäsningen istället sker på ståltank.
   
 • Vintage. Begreppet som anger att du dricker ett årgångsvin, det vill säga gjort på druvorna från ett specifikt år. Annars är vinet en blandning av husets basviner.

Av Marieberg Galleria

Hitta allt till nyårsbubblet hos oss

Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 10-20Lördag 10-18, Söndag 11-18

Kontakt

019-22 33 10
Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 10-20Lördag 10-18, Söndag 11-18

Kontakt

019-22 53 80
Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 10-20Lördag 10-18, Söndag 11-18

Kontakt

019-22 31 50
Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 10-20Lördag 10-18, Söndag 11-18

Kontakt

019-22 32 21

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider

Måndag-fredag 10-20
Lördag 10-18, Söndag 11-18

Phone : +46 19 20 67 90
> Kontakta oss

Top