Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Marieberg Galleria ? Klicka här

Stickat med stil: Ta hand om garderobens varma favoriter

Trender17/10/2017

För många är höstgarderoben synonymt med stickade plagg. Och visst är det härligt att kura in sig i en stickad kofta eller mjuk kashmir-tröja när det börjar bli lite kyligare. Men vilka material ska du satsa på när du köper nytt? Och hur får du ullplaggen att hålla sig snygga längre? Här är våra bästa tips.

Nu fylls modebutikerna med massor av stickade plagg, och är de i ren ull är de inte bara snygga utan värmer också gott. Det är lätt att fastna i grå-kofta-facket, men det finns så mycket fler trendiga, stickade plagg. 

Förra året blev till exempel stickade set populärt, med matchande byxa eller kjol och topp i lyxiga ullvarianter. Ett annat plagg som det brukar finnas gott om är den stickade klänningen, som är perfekt till ullstrumpbyxor under kalla dagar. Håll utkik efter starka färger, utsvängda ärmar eller polokragar – detaljer som höjer modegraden och lyfter en hel outfit.
Är du på jakt efter nya stickade tröjor till jobbet finns det många varianter att välja bland. Vill du att plaggen ska hålla länge väljer du tidlösa modeller med rund eller v-ringad halsringning och ärmar i full längd. Färger som marinblått, mossgrönt och kamel är tidlösa och sköter du plaggen rätt kan de hålla i flera år.

Olika material och hur du vårdar dem

Vilket material som plagget är stickat i är så klart också viktigt för plaggets livslängd, men det gäller också att ta hand om dina stickade plagg på rätt sätt. Här är några saker att tänka på:

  • Kashmir: Plagg som är tillverkade i kashmir är väldigt mjuka och ofta ganska dyra. Om du inte har råd kan du kika efter plagg i kashmirblandning eller accessoarer i ren kashmir hos de stora kedjorna. Plaggen mår bäst av att luftas. Men måste du tvätta dem gör du det i 30 grader i maskin eller handtvätt. Använd inte sköljmedel och lägg plagget för att torka på en torr handduk – om du hänger upp det tappar det lätt formen.
  • Ull: Plagg i fårull är oslagbart när det gäller att hålla värmen. Dessutom är fårull fylld med fettet lanolin, som är smutsavstötande. Det är därför bättre att vädra dina ullplagg framför att tvätta dem. Det finns även merinoull, som är vanligt på underställ. När du tvättar dina ullplagg kan du göra det i maskin, men inte i mer än 30 grader. Du kan också handtvätta plagget. Efter tvätt rullar du in plagget i en ren och torr handduk för att absorbera fukten.
  • Alpacka: Alpackaull kommer från lamadjuret alpacka och är mycket mjukt. Det innehåller inte lanolin som fårull. Materialet är väldigt känsligt och bör handtvättas och torkas som de andra ullplaggen.

Av Marieberg Galleria

Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 10-20Lördag 10-18, Söndag 11-18

Kontakt

010-206 84 84
Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 10-20Lördag 10-18, Söndag 11-18

Kontakt

019-22 32 90
Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 10-20Lördag 10-18, Söndag 11-18

Kontakt

010-452 60 65
Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 10-20Lördag 10-18, Söndag 11-18

Kontakt

019–22 30 07

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider
Måndag-fredag 10-20
Lördag 10-18, Söndag 11-18

Phone : +46 19 20 67 90
> Kontakta oss

Top