Ladda ner ditt köpcentrums app gratis Marieberg Galleria ? Klicka här

Våra bästa grilltips

Trender19/07/2016

Att grilla är en av sommarens höjdpunkter. Och grillning behöver inte vara svårt och man bara känner till ett par grundregler. Marieberg Galleria har samlat de bästa tipsen från proffsen.

De senaste åren har grillning blivit allt mer populärt i Sverige och vissa verkar närmast göra det till en livsstil. Fast man behöver inte vara proffs för att få till det. Här är de enkla grundtipsen du behöver för att lyckas vid grillen.

Om du har en kolgrill så är det en sak man ska tänka på redan från start. Använd inte tändvätska. Det är helt onödigt och om det inte brunnit av ordentligt kan det ge en kemisk smak åt maten. Investera istället i en grilltändare,
eller en så kallad skorstenständare – ett cylinderformat redskap med handtag, som kostar runt hundralappen.

Diskussionen om kolgrill vs gasgrill verkar aldrig ta slut. Fast faktum är att i upprepade blindtest så har ingen lyckats avgöra vad som är grillat på vilken grill. En gasgrill är smidig, men en kolgrill är oftast billigare. Välj det som
passar dig. Det är inte typen av grill som avgör smaken. Men satsa gärna på kvalitet, det gör matlagningen både enklare, roligare och godare.

Det vanligaste misstaget är att jäkta för mycket med att lägga på maten. En gasgrill är snabb och smidig, men om du grillar med kol så invänta alltid att kolen eller briketterna täckts med ett tunt lager grå aska. Då är det läge
att grilla.

Gör en så kallad ”dryrub”. Istället för att ösa på marinad, tillsätt kryddor som du gnider in i köttet innan de kommer på grillen. Och så avslutar du med att pensla på god glaze på slutet. Finns massor av bra recept på nätet.

En grilltermometer är ett utmärkt hjälpmedel. Skillnaden mellan gott rosa och helt genomstekt är bara ett par grader. En termometer hjälper den ovane att få ett perfekt resultat.

Om du har en klotgrill och grillar mat som tar längre tid, som hela fiskar, kycklingdelar med ben eller revbensspjäll, bör du använda dig av indirekt grillning. Då lägger du istället kolet eller briketterna längs grillens kant, det
som ska grillas i mitten av grillen och sätter på locket. Samma sak gäller för en gasgrill, men då styr du värmen genom att reglera vilken slinga som är tänd, och hur mycket gas som du släpper in.

Använd aldrig gaffel vid grillen! Det räcker med ett litet hål i köttets grillyta för att köttsaften ska hitta ut och torka ut hela eller delar av den saftiga biffen. Använd istället stekspade och tång/pincett.

Hjälps åt. Grillning kan upplevas som ett stort ansvar, så varva grillrollen och hjälp varandra att lyckas vid grillen.

Grillar och smidiga tillbehör hittar du hos Cervera, Clas Ohlson, Jula, Kjell & Co, Nille och Teknikmagasinet. Smaksättare till grillningen hittar du hos Nice Presenter. 

Av Marieberg Galleria

Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 10-20Lördag 10-18, Söndag 11-18

Kontakt

019-22 33 10
Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 10-20Lördag 10-18, Söndag 11-18

Kontakt

019-764 44 90
Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 7-20Lördag 9-18, Söndag 10-18 

Kontakt

019-16 71 50
Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 10-20Lördag 10-18, Söndag 11-18

Kontakt

019-22 54 50
Visa på karta

Öppettider

Måndag - Fredag 10-20,  Lördag 10-18, Söndag 11-18

Kontakt

010-705 33 11

Andra nyheter

#JustAsk

Vi svarar
inom en timme
på vår Facebook sida

Ställ din fråga
Öppettider
Måndag-fredag 10-20
Lördag 10-18, Söndag 11-18

Phone : +46 19 20 67 90
> Kontakta oss

Top