Tillbaka
grilltrender_responsiv_1920_580

Grilltips inför sommaren

Tröttnat på flintasteken och redo för en ny repertoar på grillen? Inför stundande grillsäsong är det läge att inspireras. Här är fyra trender vi gärna provar i år. 

1. Röka. Det kräver lite mer planering för att röka maten på grillen, men själva tillagningen är enkel. Börja med att köpa rökflis eller rökspån, som du blötlägger en halvtimme innan grillning. Det finns rökflis och rökspån med smakaromer, men du kan även testa att blötlägga den i en öl för att locka fram mustigare smaker. Beroende på vilket trä som flisen kommer från ger den också olika smaker. Flis från körsbärsträd ger exempelvis en ganska mild rökighet som passar bra med fläskfilé. Lägg flisen eller spånen på kolen och placera det längs kanterna på grillen. I mitten ställer du en skål med vatten. För att lyckas gäller det att ha stenkoll på temperaturen på det du grillar, så glöm inte att använda en stektermometer. Använd ventilerna på grillen eller fyll på med kallt vatten i skålen eller fler briketter om det blir för varmt. Föredrar du extra rökighet? Pensla maten med äppelcidervinäger innan tillagning! 

2. Mer frukt och grönt. Du kan lägga nästan vilken frukt eller grönsak som helst på grillen. Grilla slantar av aubergine och servera som saftiga biffar med riven parmesan på. Fyll och grilla portobello med pinjenötter och mozzarella och servera grillad blomkål och spetskål som tillbehör – de är extra goda ihop med brynt smör. Till efterrätt grillar du en enkel fruktsallad på nektariner och vattenmelon. Tänk på att nektarinerna mår bra av att karamelliseras på glöden, medan vattenmelonen inte ska ligga på lika länge. 

3. Nya kryddblandningar. Vi vet att USA-influerade sötstarka rubs och marinader är smarrigt. Men våga byta kontinent och göra en marockansk ras al hanout, med spiskummin, gurkmeja, kanel, paprika och torkad koriander till lammköttet. Eller varför inte en en japansk togarashi med pepparkorn, citronzest, torkad chili, sesamfrön och smulad nori (alger) till fisken eller tofun?

4. Indirekt och länge. Att låta maten sköta sig själv genom indirekt grillning ger dig mer tid med dina middagsgäster. Perfekt, eller hur? Använder du kolgrill kan du dela upp briketterna/kolen, och lägga på varsin sida av grillen, och sedan lägga maten mitt på grillgallret i en aluminiumform. Använder du en gasolgrill låter du helt enkelt bli att skruva på alla brännare. Indirekt grillning passar perfekt till hel kyckling, revbensspjäll, hela fiskar eller andra rätter som tar mer än 20 minuter att tillaga.