Tillbaka
kladkod_responsiv_1920_580

Så knäcker du klädkoden – från cocktail till mörk kostym

Vet du inte hur du ska tolka inbjudningen? Ibland kommer inbjudningarna i ett spontant sms och ibland dyker det upp ett vackert inbjudningskort i brevlådan. Oavsett form och storlek på festen är det kutym att den som är bjuden följer den vett och etikett som råder. Om värden eller värdinnan anger en klädkod ska den med andra ord inte ignoreras. Känner du dig osäker på vad de olika klädkoderna betyder? Följ vår guide!  

Kavaj: Kavaj innebär en hel kostym för herrarna, dock mer avslappnad än mörk kostym och inte samma krav på färg. Även kvinnorna kan ha mer avslappnad, men fortfarande, festlig klädsel. 

Mörk kostym: Festligt i fina material. Kvinnor ska enligt tradition täcka axlar och inte bära en klänning kortare än knälängd. Herrarna använder vit skjorta och slips eller fluga till kostymen. 

Smoking: Svart, grå eller blå smoking, med vit skjorta och fluga för herrarna. Kvinnorna bär långklänning eller som kortast knälång klänning. 

Högtidsdräkt: Detta innebär att den som vill bära folkdräkt gör det. Om du är präst eller militär är även dessa kläder lämpliga. Står det civil högtidsdräkt är det frack och frackklänning som gäller. 

Sommarfin/vintage/cocktail/gala: Det här är exempel på vanligt förekommande, men icke traditionella, klädkoder. Oftast är de öppna för egna tolkningar, vilket kan göra klädvalet svårt. Om du känner dig osäker inför klädkoden – kontakta värden eller värdinnan och be dem förklara hur koden ska tolkas.