Tillbaka
kaffe_responsiv_1920_580_light

Kaffets nyanser

Vissa vill ha sitt kaffe tjockt som sirap medan andra vill att det ska likna te mer än något annat. Det är många faktorer som påverkar smaken – som vilka bönor som använts, var bönorna kommer ifrån och hur de tvättats. Hur mycket kaffepulver du skopar upp i förhållande till mängden vatten spelar så klart också roll – men är du ute efter att justera styrkan på ditt kaffe ska du främst titta efter hur bönorna har rostats. För det är när bönorna varsamt hettas upp och får färg som smakerna och aromerna frigörs – råa kaffebönor doftar nämligen knappt någonting. Hur varmt och hur länge bönorna rostas avgör om det blir ljus-, mellan- eller mörkrost.

Ljusrost
Ljusrostat kaffe har inte varit så vanligt i Sverige, här dricker vi främst mörkare rostningar, men på sistone har det dykt upp mer och mer. Precis som det låter får ljusrostat kaffe en mer ljust gyllene färg eftersom det inte värms upp lika länge eller till lika hög temperatur – ungefär 180 till 200 grader. Att det inte rostas lika hårt gör att smakerna och aromerna från själva bönan bevaras mer, och kaffet har ofta toner av bär, citrus och frukt. I ljusrost blir också syran väldigt hög och kaffet får en fräschare smakprofil.

Mellanrost
Ju längre kaffet rostas desto mindre syrligt och mer fylligt blir det. Mellanrost har alltså inte lika mycket toner av citrus även om det finns en tydlig fruktighet kvar. Du kan också känna att det utvecklas kola- och chokladtoner i bönorna. Tack vare sin runda och milda smak är det här ett perfekt frukostkaffe! Mellanrost hettas upp till mellan 200 och 220 grader och när bönorna kommer upp i de temperaturerna brukar man prata om att det poppar – lite som popcorn – och då vet man att de är klara. 

Mörkrost
I mörkrostat kaffe finns det knappt någon syra kvar alls. Bönorna har rostats upp till ungefär 240 grader vilket gör att de syrliga och blommiga tonerna ersätts med knäckiga, brända och bittra toner. Därför passar också mjölk bra till just mörkrost – det rundar av den allra bittraste smaken.

Hos oss på Marieberg Galleria hittar du alltid en god kopp kaffe – oavsett hur du föredrar den. Se nedan hur våra kaféer anpassat sin verksamhet för att du ska kunna besöka dem på ett säkert sätt.

Espresso house
På Espresso House finns det alltid en rykande kopp redo när kaffesuget infinner sig – gjort på bönor som är rostade på deras eget rosteri! I deras app kan du dessutom beställa i förväg och på så sätt både slippa stå i kö och att betala i kassan. Du får en notis när ditt kaffe är klart att hämtas upp och visar upp ditt nummer vid utlämningen. Klart!

The Coffee
Hos The Coffee hittar du såväl cappucino som lättare luncher och lyxiga bakverk. Och du har väl inte missat deras glassbar som har de allra senaste och mest spännande smakerna? The Coffee erbjuder take away på all mat och dryck för dig som hellre äter hemma eller utomhus, och du kan även ringa och beställa i förväg.

Vasa konditori
Vasa Konditori drivs av Abbe Kurt med familj och här hittar du nybakade godsaker och delikatesser. Vasa konditori hittar du också i appen Wolt om du hellre vill beställa hem.