Tillbaka
dukning_kitchn_responsiv_1920_580

5 enkla experttips för en lyckad dukning

Vill du skapa det där lilla extra kring dukningen – eller har du bara brist på tid och idéer? Victoria Overgaard på Kitch’n ger dig sina 5 bästa tips för en riktigt lyckad dukning.

Hitta en röd tråd. Ett enkelt recept för att lyckas med dukningen är att hitta och följa en röd tråd. Det kan till exempel handla om att välja en specifik färg eller olika teman och säsonger. Det gör att dukningen känns mer genomtänkt.

Tänk på detaljerna. Dekoreringen är viktig. Tänd ljus, placera ut blommor och grönt. Skapa egna namnskyltar och enkla servettringar av kvistar och snören. På hösten kan du plocka in lite kottar och på vintern vackert granris. Men låt det inte bli för plottrigt – ofta är det enkla vackrast.

Våga blanda. Genom att blanda olika material skapar du en levande känsla på bordet. Det kan handla om att blanda, porslin, sten, glas och trä – men även att blanda nytt och gammalt. I second hand-butiker kan du hitta vackra äldre saker att komplettera dukningen med.

Olika höjder.
Tänk på att ha olika höjder på bordet. Har du till exempel lågt porslin kan det vara fint med något som sticker upp såsom blommor och ljusstakar. Men undvik allt för höga och stora saker så att du inte ser gästerna på andra sidan bordet. 

Förbered dukningen. När möjligheten finns kan det vara smart att duka dagen innan så att det inte blir så stressigt. Men om det inte hinns med kan du slänga på en linneduk som känns luftig och lyxig och plocka in något grönt från naturen att lägga vid besticken. Även om du haft bråttom ser det ut som att du lagt ner mycket tid och tanke på dukningen. 

Lista – så dukar du enligt konstens alla regler
Glas – Glasen ska placeras och användas från höger till vänster. Du börjar med vattenglaset längst till höger sedan kommer glas till förrätt, huvudrätt, dessert och sist, längst till vänster, glas till avec. 
Bestick – Vid en trerättersmiddag placeras och används besticken utifrån och in, med gafflar till vänster och knivar till höger. Knivens egg ska vara vänd in mot tallriken. Soppsked placeras till höger om kniven. Dessertsked ligger ovanför tallriken med skaftet åt höger. Har du en dessertgaffel ska den placeras precis under dessertskeden men med skaftet åt vänster.
Tallrikar – Om det serveras förrätt eller soppa placeras de tallrikarna ovanpå tallriken för huvudrätten. Eventuell brödtallrik placeras till vänster om tallriken. 
Servetter – Servetten placeras oftast till vänster om tallriken eller ovanpå tallriken. 

Bild från Kitch’n.