Rensa bland ditt smink

sminkvska-1920x580-v2

Rensa sminkväskan

Är sminkväskan och badrumsskåpen överfulla? Då är det dags för en rensning. En tumregel är att inte spara skönhetsprodukter som är äldre än ett år – men det finns några undantag. Dessutom får du inte kasta vad som helst i soporna. Här är 7 tips som hjälper dig på vägen. 
1. Mascara och eyeliner
Behåll inte en mascara eller eyeliner som är mer än ett år gammal. Borsten är en perfekt grogrund för bakterier och du riskerar att få ögoninflammation om du inte byter ut din mascara i tid. Är du osäker på hur gammal din mascara är brukar klumpar vara ett tydligt ålderstecken.  

2. Hårspray eller liknande sprayförpackningar
När hårspray blir gammal kan den upplevas som lite sämre och kletigare. Men om du vill återvinna hårspraysburken på rätt sätt måste du faktiskt använda slut på allt innehåll – annars får burken inte kastas i metallåtervinningen utan ska lämnas in som farligt avfall. En snabb check är alltså att spraya en sista gång och se till att burken är helt tom. 

3. Nagellack och nagellacksborttagning
När nagellack torkar ut och blir svårt att applicera är det läge att slänga bort det. Men kasta det inte i din vanliga sopkorg. Både nagellack och nagellacksborttagning måste nämligen lämnas in som farligt avfall. Det finns på de flesta återvinningsstationer.  

4. Läppstift, läppglans och cerat
Produkter som du använder till läpparna har en kort livslängd, eftersom de lätt samlar upp bakterier. Har du haft produkterna i över ett år, haft munsår eller varit sjuk? Då är det definitivt läge att rensa bort dem. Om du inte vill vara så drastisk kan du skära bort toppen av läppstiftet, alternativt frysa in det över natten – glöm dock inte bort att tina det innan användning.

5. Body lotions och andra krämer
Många krämer är fettbaserade och innehåller till exempel olja, vilket gör att de härsknar efter ett tag. Kasta dem därför direkt om du upplever att doften eller konsistensen på krämen har förändrats. Du kan också ha koll på symbolen som ser ut som en burk med en siffra i på krämförpackningen. Siffran anger hur många månader produkten håller efter att den öppnats.

6. Parfym
En flaska parfym är som ett fint vin. Den ska förvaras torrt, mörkt och svalt för att behålla sina goda egenskaper. Så även om det kan kännas lyxigt att förvara parfymflaskan framme är det bättre att ha den i badrumsskåpet. 

7. Borstar, svampar och beautyblenders
Du behöver så klart inte köpa nya sminkborstar och blenders bara för att de är gamla – men däremot bör du rengöra dem ofta för att minska risken för bakterier. Gärna en gång i veckan eller oftare. Beautyblenders och svampar bör du rengöra direkt efter användning och borstar kan du rengöra en gång i veckan. Är borstarna tillverkade av silikon går det bra att använda ljummet vatten och diskmedel medan borstar av äkta hår bäst rengörs med schampo. Till svampar och blenders använder du en blandning av olivolja, diskmedel och vatten.