snabbmat1_responsiv_1920_580

Svärdgrillad kebab och förbjudna köttbullar – så kom snabbmaten till Sverige

Visst har snabbmaten oförtjänt dåligt rykte? För få maträtter slår väl en saftig burgare, friterad kyckling, maffiga mackor eller en riktigt ostig pizza? Det vattnas ju i munnen bara man tänker på det! Och det pratas ofta om snabbmat som en modern företeelse, men redan under 1600-talet kunde man hitta så kallade ”gårkök” i svenska gatuhörn. I dag är snabbmaten betydligt mer konceptuell – och antagligen lite godare än för 400 år sedan… Men hur blev de här maträtterna vår klart mest populära snabbmat?

Den förbjudna platta köttbullen
Du kanske undrat vad hamburgaren egentligen har med Hamburg att göra? Det enda vi vet är att Hamburg var känt för sina nötfärskorvar under 1700-talet, och att man möjligen därför började kalla en platt biff gjord av köttfärs för Beefsteak à la Hamburg i USA. Snart placerades färsbiffen i en uppskuren brödrulle och vips var hamburgaren som vi känner den i dag född!

Till Sverige kom den 1955, men var först förbjuden att sälja i grillkiosker. Det här trotsade kioskägaren Erik Engström, vilket inte gillades av hälsovårdsnämnden… Men kommunen stod upp för honom och snart därefter var förbudet hävt och hamburgaren växte snabbt i popularitet även här.

Napolitansk fattigmansmat som tog över världen
Det var i 1500-talets Neapel, när tomatplantan hade importerats till Europa från Amerika, som den tomatsåsbaserade pizzan fick sitt fäste. Från början sågs det bara som simpel fattigmansmat, men efter att italienska utvandrare populariserat rätten i USA spred den sig över världen och blev populär i hela Italien. 

Den första svenska pizzan serverades 1947 i Västerås, där stadens italienska gästarbetare tros ha introducerat rätten. I dag är det en av våra mest älskade maträtter och går att hitta överallt – på fina restauranger, i frysdisken eller som oftast hos din lokala pizzabagare.

Svärdgrillade köttbitar
Kebab betyder ”grillat kött” på arabiska och kan syfta på ett antal olika rätter i Sydvästasien och Nordafrika. Enligt traditionen ska så kallad shish kebab, alltså kebab på spett, ha skapats av turkiska soldater som trädde kött på sina svärd för att sedan grilla det över elden. Det är något att testa på grillen i sommar! Att istället rotera kött över en grill och skära av tunna skivor kallas döner kebab, och sägs ha uppfunnits på 1800-talet i det som nu är Turkiet. 

Hos oss på Marieberg Galleria hittar du alltid schysst käk, oavsett vad din craving för dagen är. Här hittar du information om hur de har anpassat sin verksamhet för att du ska kunna äta samma goda mat på ett säkert sätt.

Bastard burgers
Med inspiration från New York och kvalitet från Norrland har Bastard burgers vuxit snabbt på senare år. Här serveras prisbelönta burgare och de har Sveriges största veganska burgarutbud. På Bastard burgers i Marieberg Galleria kan du numera beställa via telefon eller Foodora och hämta upp din mat i resturangen när den är klar. 
– Beställer du via Foodora behöver du inte betala på plats utan kan göra det via appen. Det är mitt bästa tips om man vill undvika köer och väntetid men ändå käka vår goda mat, hälsar Lisa Berthling på Bastard Burgers på Marieberg Galleria.

Paco’s
Till Paco’s går man för att njuta av vällagad, god mat med härliga smaker av Mexico. Här samlas klassiker såsom quesadillas, nachos, burritos, fajitas och enchiladas med nya innovationer som mexikansk caesarsallad och pizzor. De har även en populär barnmeny. Vill du beställa för avhämtning är det bara att ringa restaurangen så tillagar Paco's din mat efter egna recept med unika kryddblandningar och såser.

Restaurangtorget
Restaurangtorget på Marieberg Galleria serverar fyra olika bufféer sju dagar i veckan, till hela familjen. Här erbjuds allt från hemlagad husmanskost till pizza, tacos och kebab. Är du fikasugen? Kom då och njut av en kaffe och kaka ute på vår balkong. Eller varför inte unna dig en mjukglass efter maten?

Subway
1965 bestämde sig Fred DeLuca för att uppfylla sin dröm om att bli läkare. Då han letade efter ett sätt att betala för sin utbildning föreslog en vän till familjen att han skulle öppna en butik med mackor... Idag är Subway världens största smörgåskedja med fler än 44 000 restauranger världen över. Hos Subway på Marieberg Galleria får du alltid timfärskt bröd med fräscha, krispiga grönsaker. Välj ditt bröd eller sallad så fyller personalen det med smaker medan du ser på.