Tillbaka
stilleben_responsiv_1920_580

Stora inredningstrenden – 6 tips för att skapa snygga stilleben

De senaste åren har vi sett mycket stilleben inom inredning, och det är inget förvånande – stilleben är ett perfekt sätt att inreda outnyttjade ytor och ge ditt hem det där lilla extra.

Ett tomt hörn blir rummets stora blickfång genom en piedestal med vackra inredningsdetaljer och en hallbyrå som annars bara fylls av vantar och nycklar blir till en liten installation. Ett vackert komponerat nattduksbord gör att du vaknar på rätt sida varje morgon, och i köket har många redan omedvetet skapat stilleben genom att ställa pepparkvarnen tillsammans med olivoljan och några vitlökar på ett fat.

Stilleben
Soffbordet är ett perfekt ställe för ditt första stilleben.

Stilleben kommer ursprungligen från fotografins och konstens värld där vi är vana vid att se blommor, skulpturer och böcker avbildas, men när det kommer till inredning kan du tänka betydligt bredare än så. Ett stilleben kan nämligen bestå av precis vad som helst, det är bara att börja se dig omkring. Vad har du hemma? Behöver du komplettera med något, och i så fall vad? Det gäller helt enkelt att testa sig fram, och något av det roligaste med stilleben är att de är så lätt att variera, byta ut och göra om.

6 tips till dig som vill skapa snygga stilleben
1. Börja enkelt. Ett doftljus på en bok i fönstret räcker gott och väl för att få till en genomtänkt känsla i ditt hem.
2. Håll dig till en färgskala. Med ett par ljusstakar, en bok och en vas i olika blåa toner hålls stillebenet ihop visuellt och skapar harmoni för ögat.
3. Lägg till en kontrasterande sak. Om du inte vill att det ska se för matchat ut lägger du till en detalj som bryter av och skapar dynamik.
4. Begränsa ytan. Genom att gruppera detaljerna på till exempel en bricka eller en coffee table-bok undviker du att det ser stökigt ut.
5. Kombinera högt och lågt. Balans är a och o i stilleben, och det får du enkelt till genom att variera höjderna. Det kan vara en hög skulptur tillsammans med en bok eller vacker ask. 
6. Negative space. Glöm inte att inkludera tomrum, även kallat negative space, i ditt stilleben så att det inte upplevs som trångt.