Tillbaka
Sportlov

Nya vinterkläder till barnen? Oscar på Stadium ger dig bästa tipsen till sportlovet

På vintern ska barnens kläder tåla såväl lek som kyla och snö. Nu är det snart sportlov och kanske är det dags att uppdatera barnens garderob? Oscar Undevall på Stadium i Marieberg Galleria vet allt om hur du bäst klär barnen på sportlovet – oavsett om du stannar hemma eller tar med familjen på en skidresa.

Vad ska man leta efter när man skaffar nya utomhuskläder till barnen?
– Det viktigaste är att kläderna är fukttäta så att de kan leka även om det är blötsnö. Sedan är det bra att jobba lager på lager och inte tänka att en enda tröja ska lösa allt. För om du har flera lager kan du bara byta ut dem när de blir blöta. Du håller fukten borta och värmen inne helt enkelt, berättar Oscar Undevall.

Ska man tänka annorlunda med kläderna om man stannar hemma på sportlovet eller åker på en skidresa till exempel?
– Den största skillnaden är oftast temperaturen. Här i Örebro brukar den ligga runt nollan och då räcker det gott och väl med polyester som material och färre lager. Men om ni åker till fjällen där det kan vara många minusgrader skulle jag satsa på underställ i ull och flera lager. Ull är bättre på att transportera bort fukt så du håller dig torr och varm. Det gäller för både barn och vuxna.

Barnen växer ju snabbt – finns det nåt sätt man kan förlänga klädernas användningstid?
– Vi har många overaller med insydda sömmar som gör det möjligt att förlänga ärmar och ben när barnen växer. Det står på etiketten om det är möjligt att förlänga dem, men är du det minsta osäker är det bara att fråga oss i butiken, säger Oscar Undevall.
– Om du är bra på att ta hand om kläderna finns det också en jättestor andrahandsmarknad för just barnkläder. Du måste inte alltid köpa nytt och har du vänner eller släktingar med barn kan ni byta och ge bort kläder som inte längre passar.

Oscar Undevalls bästa tips till sportlovet
Ha alltid ett par extra strumpor och en fleecetröja med dig. Det bästa sättet att hålla barnen varma är att byta ut kläderna när de blir blöta.
Ha med dig en kexchoklad eller liknande i fickan så slipper du sura miner när barnens energi tryter.
Undvik bomull, speciellt i strumpor som blir som isklumpar när de är blöta.
Använd buff istället för halsduk. En buff glider aldrig av och kan dessutom fungera som mössa om du drar upp den på huvudet.