Tillbaka
mat4_responsiv_1920_580

Utmana dina smaklökar

En av de härligaste sakerna med att äta på restaurang är att man kan testa saker man sällan äter annars – eller kanske aldrig testat förut. Här listar vi fem klassiska rätter från utländska kök som kommer utmana dina smaklökar.

Tikka masala – Den traditionellt indiska kycklinggrytan tikka masala har under de senaste femtio åren vuxit till en modern nationalrätt i Storbritannien och är även en självklar favorit i Sverige. Basen i den härligt orangea såsen består av tomat, gräddfil, mosade cashewnötter, citronsaft och chili, medan den karakteristiska smaken kommer från nejlika, ingefära och koriander.

Pad thai – ”Pad” betyder ”wokat” och det är precis vad man gör med risnudlar, ägg och något protein som kyckling eller räkor. Smaksättningen kommer från fisksås, lime och koriander och till det serveras bland annat böngroddar och hackade jordnötter – och det verkar vara receptet för en universellt omtyckt maträtt.

Yakiniku – Yakiniku är egentligen ett japanskt sätt att grilla kött på. Men det är också en klassisk rätt med ris, kålsallad och strimlad entrecote som får marinera i ingefära, soja och det japanska matlagningsvinet mirin. Har du inte testat yakiniku än är det ett måste nästa gång du ser det på menyn!

Amatriciana – Amatricianasåsen är lite av pastasåsernas pastasås. Vid första anblick liknar det en helt vanlig tomatsås, men dyker vi ner i ingredienserna ser vi att den är mer komplex än så. Den italienska nationalrätten innehåller tomater, lufttorkad guanciale, pecorino och olivolja. Amatricana serveras traditionellt med bucatinipasta, då kallad bucatini all'amatriciana, och är riktig lyxig comfort food.

Jiaozi – Kinesiska dumplings, jiaozi, är en viktig del av firandet av det kinesiska nyåret i norra Kina och är en av rätterna vi förknippar mest med landet. Knytena kan liknas vid fylld pasta och brukar innehålla räkor, fläskkött, grönsaker eller svamp och sen doppas i en sojabaserad sås. Vattnas det i din mun nu också?


Känn smakerna – det här hittar du hos oss

Hos oss på Marieberg Galleria hittar du rätter från hela världen – oavsett hur mycket du vill utmana dina smaklökar. Här kan du se hur våra restauranger anpassat sin verksamhet för att du ska kunna njuta av maten på ett säkert sätt.

Bellini
På Bellini serveras inte bara husmanskost alla dagar i veckan – på menyn finns även god pasta och matiga sallader. Och missa inte den lokaltillverkade italienska glassen från Hjortkvarn efter maten. Bellini har en stor uteservering om du inte vill sitta inomhus, och det finns alltid mat för takeaway!

Chili & wok
På Chili & wok hittar du allt från vegetariska rätter till grillade kycklingklubbor, friterade vårrullar och wok. Beställ för avhämtning på deras hemsida, och där hittar du också ”Chilikassen” med fyra rätter, två såser och ris för bara 220 kronor.

Kosheli
Upplev matkulturen från de indiska storstädernas smågator – här i Örebro! Om du inte testat de knapriga chipsen papadom innan så är det ett perfekt tillbehör till en tikka masala. Vill du beställa takeaway hittar du avhämtningsmenyn på Koshelis hemsida.

Sushi Yama
Stilla ditt sushibegär på Sushi Yama, som även har en liten sushi-låda anpassad för barn! Det går utmärkt att beställa takeaway via telefon eller det nylanserade PreOrder på Sushi Yamas hemsida.